Urejanje okolice ter različni sistemi za odvodnjavanje 

Nov - 18 2022 | By

sistemi za odvodnjavanje

Urejanje okolice hiše je marsikomu v veselje, saj si želi lep vrt in zelenico, a pri tem je treba razmišljati tudi o funkcionalnosti in o tem, kako boste vašo parcelo zaščitili pred meteorno vodo. Kakšni sistemi za odvodnjavanje se najbolje obnesejo pri urejanju okolice hiše? Kako poskrbeti za meteorno vodo na dvorišču pred hišo ali na vrtu? Kakšno rešitev v ta namen izbrati, da bo ta dobro zaščitila hišo in samo parcelo pred težavami z meteorno vodo in zanesljivo delovala čim več let? 

Funkcionalno urejanje okolice in odvajanja meteorne vode 

K urejanju okolice spada tudi urejanje odvajanja meteorne vode. Za to je treba funkcionalno poskrbeti, čemur so namenjeni raznoliki sistemi za odvodnjavanje, ki so v ta namen na voljo na tržišču. Raznolikost takšnih rešitev in njihova modularna zasnova omogočata kar čim večjo prilagoditev izbrani površini, kamor bo vse skupaj vgrajeno. Na tak način je možno urediti vrtove, dvorišča, parkirišča, dovoze do garaže ali vhoda ter vse ostale površine, zato gre za idealne rešitve za urejanje okolice.  

Kako čim bolje poskrbeti za meteorno vodo v okolici hiše? 

Odvodnjavanje.si

Če imate hišo ali to še gradite, morate v njeni okolici oziroma na sami parceli nujno poskrbeti za meteorno vodo. Na tak način boste hišo ustrezno zaščitili pred njo, za kar poskrbijo sistemi za odvodnjavanje, ki pa morajo: 

  • biti pravilno izbrani glede na zahteve določene parcele in tudi glede na značilnosti parcel oziroma površin okrog nje, 
  • imeti dovolj velik pretok, da bo meteorna voda lahko odtekla v čim hitrejšem času, 
  • biti pravilno nameščeni in vgrajeni, zato je smiselno, da načrt za to izdela strokovnjak – projektant, 
  • morajo delovati tako, da vso meteorno vodo odvedejo na za to predvideno mesto, kjer lahko varno ponikne v zemljo brez težav, 
  • biti dovolj zmogljivi, da zagotavljajo čim večjo učinkovitost pri delovanju, 
  • biti narejeni iz odpornih in trpežnih materialov, ki dobro prenašajo obremenitve, 
  • omogočati enostavno čiščenje in vzdrževanje, 
  • biti zanesljivi in kakovostni, tako da bodo brez težav delovali vrsto let. 

Na tak način je možno za meteorno vodo poskrbeti tako, da ta ne bo povzročala nobenih težav ali škode ter da bo hiša tako dobro zaščitena pred njo. Zato pri urejanju okolice nikar ne pozabite tudi na meteorno vodo, saj sistemi za odvodnjavanje predstavljajo zelo pomemben vidik urejanja okolice.