Travne rešetke za parkirišče

Oct - 12 2019 | By

Ste že slišali za tako imenovano zeleno parkirišče? To v svetu predstavlja pravi trend, o katerem se v zadnjem času veliko govori in piše. Gre namreč za prav posebno parkirišče, ki je videti popolnoma drugače od običajnega parkinga, na katerem je položen asfalt ali pa je ta prekrit s tlakovci. Zeleno parkirišče je namreč parkirišče, ki je poraslo s travo oziroma izgleda kot zelenica, v resnici pa se pod travno preprogo skrivajo premišljeno zasnovane travne rešetke, ki poskrbijo za to, da se trava med parkiranjem avtomobilov ne poškoduje oziroma da prenese tudi večje obremenitve kot običajno.

Zelenica, po kateri se lahko hodi in parkira

Vsi smo namreč že kje videli napise »Ne hodi po travi«, oziroma vsi vemo, da se trava že samo zaradi hoje po njej lahko uniči, kar kvari izgled zelenice, saj se trava zaradi tega potlači, posuši in tudi odmre. Namesto lepe zelenice tako dobimo zelenico, v kateri se med travnimi bilkami kažejo zaplate zemlje, ki kazijo njen videz. Če nanjo parkiramo avtomobil, pa je situacija zaradi velike teže vozila seveda še slabša, sploh če to počnemo vsakodnevno. Prav zaradi tega razloga se na zelenici avtomobilov načeloma ne sme parkirati. Popolnoma drugače pa je, če uporabimo travne rešetke.

Slednje namreč omogočajo, da hoja, parkiranje in druge dejavnosti trave ne poškodujejo, saj njene korenine pred poškodbami ščitijo za to zasnovane rešetke, ki prenesejo zelo velike obremenitve in travo ustrezno zavarujejo tako, da ostane lepo zelena. Zaradi tega lahko na tak način z njimi lahko oblikujemo tako imenovano zeleno parkirišče, ki ni le zelo funkcionalno, ampak poskrbi tudi za lepo zeleno okolico oziroma z lepši videz našega dvorišča.

Zaradi tega so travne rešetke v zadnjih letih po svetu postale pravi trend in so postale zelo priljubljene tako na zasebnih kot na javnih površinah. Vedno bolj pa se uveljavljajo tudi pri nas. Če bi jih radi na svojem dvorišču imeli tudi vi, kontaktirajte podjetje Hauraton, kjer vam bodo z veseljem svetovali in pomagali pri izbiri!