Talno gretje je učinkovit sistem ploskovnega ogrevanja

Oct - 22 2020 | By

Morda tega niste vedeli, ampak talno gretje je eden najstarejših načinov ogrevanja, ki so ga uporabljali že v rimskih časih. Uvrščamo ga v skupino ploskovnih gretij, saj so cevi položene v tla po celotni površini prostora in na ta na način poskrbijo za kroženje ogrete vode.

Od ogretih cevi se toplota prenaša na talno konstrukcijo oziroma talno oblogo, in od tu na zrak v prostoru v obliki sevanja in konvekcije. Običajno so pri tleh temperature najvišje, ker pa stara modrost pravi: »Tople noge, hladna glava.«, je takšen način ogrevanja tudi udoben in zdravju prijazen.

Talno gretje je vse bolj priljubljeno, saj ima številne prednosti.

Talno gretje je učinkovit način ogrevanja

Za talno gretje se uporabljajo plastične cevi, ki imajo dolgo življenjsko dobo, seveda pa je potrebno pred tem še ustrezno pripraviti tla, po njegovi vgradnji pa sledi polaganje estriha, na katerega se položi zaključna talna obloga.

Način oddajanja toplote je v primeru talnega ogrevanja popolnoma drugačen kot pa je to v primeru radiatorskega načina ogrevanja. Ogreta voda oddaja svojo toploto estrihu, ki se preko njega razporedi po celotnem prostoru. Ker je grelna površina tudi bistveno večja, je zato lahko temperatura ogrevane vode bistveno manjša, kar se hitro pozna na stroških za ogrevanje.

Prednosti talnega gretja so razlog za njegovo vse večjo priljubljenost

Talno gretje je vse bolj priljubljeno, saj ima številne prednosti. Odločimo se lahko za centralno ogrevanje ali pa za električno obliko talnega gretja. Ne glede na to, za katero možnost se boste odločili, ga lahko vgradite v kateri koli prostor in ne samo v kopalnico, kot je to veljalo še nekaj let nazaj.

S talnim gretjem ne boste le privarčevali, ampak boste poskrbeli tudi za popolno udobje. Ker je primerno za vse vrste talnih oblog, nam omogoča najbolj optimalno klimo v katerem koli prostoru, zaradi česar je bivanje veliko bolj udobnejše.

Več o talnem gretju si lahko preberete na https://www.sam.si/

Leave a Reply

Your email address will not be published.