Splošno o toplotnih črpalkah

Nov - 12 2016 | By

Vsi se v zadnjem času sprašujejo kako zmanjšati stroške porabe električne in toplotne energije, nakar se lahko obrnemo na toplotne črpalke, ki namesto 500 kWh porabijo le okoli 150 kWh na mesec, kar pa je  bistveno manj kot običajna kurjava.

 

Res je da je za toplotno črpalko potrebno odšteti veliko denarja, najdražji sta toplotni črpalki voda – voda in zemlja – voda, ki obe zahtevate izkope. Najbolj cenovno ugodna je toplotna črpalka zrak – voda saj ne potrebuje nekih posebnih zahtev, zunanjo enoto samo postavimo v okolico hiše.

 

Moramo pa vedeti da so toplotne črpalke zrak – voda najslabše izkoriščene, ampak še vedno bolje, kot običajne vrste kurjave. Če se odločimo za nakup naj nas ne skrbi montaža, saj montaža toplotne črpalke ni tako zahtevna, odvisno od vrste toplotne črpalke, voda – voda in zemlja – voda sta najdražji saj potrebujemo za njuno delovanje vrtine oziroma luknje.

 

Predvideno delovanje toplotne črpalke je 25 let, predviden čas, da se nam investicija povrne pa je okoli 10 let, kar pomeni, da je na dolgi rok to pametna odločitev. Večina montažerjev poleg montaže ponuja še nastavitev vaše nove toplotne črpalke za optimalno delovanje, in vas poleg tega še podučijo o delovanju, da boste lahko tudi sami spreminjali nastavitve črpalke če bodo seveda le-te potrebne.

 

Mogoče ne boste verjeli ampak lahko še dodatno privarčujete energijo, če toplotno črpalko nastavite na periodično delovaje, kar pomeni, da deluje le takrat, ko je določen čas in jo nastavimo na delovanje ob nizki tarifi kar pomeni, da deluje od 22:00 pa do 6:00 v zimskem času in od 23:00 do 7:00 v poletnem času, ne smemo pa pozabiti, da je nizka tarifa za električno energijo čez cel dan ob sobotah, nedeljah in vsakem prazniku. S takim načinom ogrevanja lahko porabimo veliko manj električne energije in posledično imamo veliko manjše stroške za ogrevanje prostorov v katerih živimo.

 

Več o tem pa tu http://www.aircon.si/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *