Parketi iz masivnega lesa

Aug - 08 2019 | By

Masivni les je vsekakor dobra izbira tako za izdelavo talnih oblog kot za izdelavo pohištva in opreme ali česar koli drugega. Je namreč izredno vzdržljiv, praktično trajen in lep na pogled. Noben drug material ne more pričarati takšne topline, kot to velja prav za masivni les. Zato ni nič čudnega, da so tudi parketi iz masivnega lesa, izredno cenjeni tako med uporabniki kot med arhitekti in notranjimi oblikovalci. Nekoč so bili večinoma narejeni iz hrasta, danes pa imate na voljo številne vrste lesa z različnimi vzorci. Nekatere med njimi se lahko kombinirajo tudi s talnim gretjem, le paziti moramo, da ne izberemo deščic prevelike debeline, saj bi bila potem toplotna prevodnost premajhna.

Brezčasna lepota in obstojnost

Klasični masivni parketi niso lepi na pogled le takoj, ko jih položite, ampak z leti uporabe le še pridobivajo na žlahtnosti. Imajo namreč izredno dolgo življenjsko dobo in so izjemno trdni in obstojni. Še ena velika prednost je, da jih je možno tudi zelo lepo obnoviti, saj so lesene deščice ob polaganju debele kar od 10 do 22 milimetrov. Zaradi tega jih je možno večkrat ponovno zbrusiti, ne da bi s tem vplivali na zmanjšanje trdnosti talne obloge.

Pravilno polaganje in vzdrževanje

Masivni parketi so čudoviti, a za to, da bi res zasijali v najboljši luči in bili tudi trdni ter obstojni, mora biti poskrbljeno tudi za ustrezno polaganje. Če hočemo, da je to izvedeno kvalitetno, nikakor ne smemo hiteti, saj gre za postopek, ki traja od dva do tri tedne. Bližnjic pri tem nima smisla iskati, če želimo, da bi bilo vse narejeno tako, kot je treba.

Zelo pomembno je že, kako je pripravljena podlaga, ki mora biti suha in obrušena. Nanjo nanesemo emulzijo, nato pa sledi polaganje. Pri tem je treba uporabiti primerno izbrano lepilo. Po polaganju in lepljenju sledi brušenje in kitanje, ki mora biti izvedeno čim bolj natančno in skrbno, za tem pa še končna zaščita. Pri tem se lahko uporabi lak ali ustrezno olje. V zadnjih letih je recimo oljenje postalo zelo priljubljeno, saj se s tem še bolj ohranja toplino in lepoto lesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.