Oljni filter odstrani nečistoče in poskrbi za brezhibno delovanje motorja

Aug - 29 2019 | By

V številnih mehanskih napravah so različni filtri vgrajeni z namenom, da prečiščujejo nesnago. Takšno vlogo ima tudi oljni filter v motorju vašega avtomobila, ki je vgrajen z namenom, da prepreči predčasno poslabšanje kakovosti olja zaradi mehanskega onesnaženja, kot so saje, kovinski delci in prah. Oljne filtre je potrebno redno menjati, vendar vam priporočamo, da zamenjavo kar prepustite strokovnjakom, saj je proces menjave kar dolgotrajen, po vrhu tega pa napačna menjava lahko povzroči motnje motorja.

Ste vedeli, da obstaja več vrst filtrov. Glede na tip filtriranja ločimo mehanske, z gravitacijskim usedanjem, centrifugalne in magnetne. Od tega so ena vrsta z zamenljivimi filtrnimi vložki, drugi pa navojni. Najbolj razširjeni so mehanski filtri, ki olje prečistijo preko papirja, filca ali drugega materiala. Ko motorno olje kroži po motorju, se sčasoma kontaminira s produkti zgorevanja. Oljni filter te nečistoče odstrani in tako poskrbi za brezhibno delovanje motorja.

oljni filter je vgrajen tudi v zmogljiva vozila

Oljni filter je potrebno redno menjati za daljšo življenjsko dobo motorja

Strokovnjaki vam priporočajo, da se oljni filter glede na časovni načrt menja skupaj z motornim oljem, na vsakih 10–15 tisoč kilometrov. Toda vedite, da se življenjska doba filtrov zmanjša, če se motor pogosto zaganja in izklaplja v hladnem, če je delovanje motorja v prostem teku daljše, pa tudi zaradi uporabe slabe kakovosti goriva in prahu v zraku. Najbolj pogosti znaki za okvaro oljnih filtrov so opazni oljni madeži pod motorjem vozila v mirovanju, konstantno pregrevanje motorja in visoka poraba olja, nabreklo ohišje filtra in predolgo prižgan indikator tlaka olja po zagonu motorja.

Vzroki za okvaro oljnega filtra

Na vprašanje, zakaj se je oljni filter pokvaril, vam lahko odgovorijo strokovnjaki, ko bodo pregledali vaš avtomobil. Vzroke lahko najdejo v slabi kakovosti uporabljenega filtra ali maziv, v nepravilnem izboru in namestitvi filtra, v neustrezne olju, dotrajanih tesnilnih elementih ali celo v tem, da pred vožnjo pri visoki hitrosti motor ni pravilno ogret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *