Menopavza je obdobje, ko moramo poskrbeti zase

Aug - 06 2021 | By

Menopavza je obdobje, ki pomembno spremeni življenje vsake ženske. V tem obdobju se namreč marsikaj spremeni, vendar pa je to tudi čas, ko mora ženska bolje začeti skrbeti zase, če tega ni počela že prej. To obdobje običajno sovpada tudi z osamosvajanjem otrok, s postopnim koncem službenih izzivov ter ves časa zase, ki ga je treba dobro izkoristiti ter v njem poskrbeti tako za sprostitev kot za rekreacijo. Tako bodo vse spremljajoče težave, ki spremljajo to obdobje, tudi lažje premagljivi, hormoni pa veliko bolj v ravnovesju. Če si do sedaj niste znale vzeti časa zase, je torej v meni to nujno!

menopavza

Ne pustite hormonom, da uravnavajo vaše počutje

Hormoni močno vplivajo na naše življenje, čeprav se tega marsikdaj niti ne zavedamo. Hormoni so tisti, ki poskrbijo, da menopavza za marsikatero žensko ni lahko obdobje. Žensko telo namreč v tem času izgubi menstruacijo, kar pa se zgodi zaradi upada hormona estrogena. To zelo vpliva tudi na druge aspekte življenja, hkrati pa lahko s pravilnim pristopom veliko naredimo za to, da vseeno skrbimo za hormonsko ravnovesje.

Ključni pri tem so:

  • zdrav življenjski slog,
  • dovolj spanca,
  • dovolj počitka in sprostitve,
  • čim manj stresa, sekiranja in obremenjevanja,
  • dovolj redne rekreacije in gibanja,
  • zdrava in uravnotežena prehrana.
Menopavza pri ženskah

Izboljšajte kvaliteto življenja

Hormonsko ravnovesje veliko pripomore k boljšemu počutju, zato je treba narediti vse, da ga vzpostavimo. Če vam menopavza povzroča težave, je treba čim prej ukrepati oziroma narediti vse za to, da hormone spravite v red in se tako znebite težav. V primeru večjih težav pa je smiselno obiskati tudi zdravnika, ki vam bo znal ustrezno svetovati in pomagati glede doseganja hormonskega ravnovesja in preprečevanja težav, ki vas pestijo. Ali pa se odločite za testiranje hormonov. Velikokrat je namreč vzrok težav tudi v ščitnici, kar močno vpliva tudi na vaše počutje, težave s prekomerno telesno težo, potenjem in podobno. Morda vam bo zdravnik priporočil tudi kakšne dodatke, pitje določenih čajev in podobno, kar vam lahko pomaga. Zagotovo pa za lajšanje veliko naredite tudi sami!