Lesene stopnice

May - 01 2015 | By

Stopnica je vsaka od vodoravnih med seboj odmaknjenih ploskev v različnih višinah za lažjo hojo navzgor in navzdol. Stopnice nam omogočajo, da lažje premagujemo ovire, obiskujemo prostore..

Stopnice so vedno veljale za statusni simbol bogastva in uspeha. Čeprav so se skozi leta spreminjale, so vedno igrale veliko vlogo pri oblikovanju stavb. Poznamo več vrst stopnic: kamnite, kovinske, marmorne in lesene stopnice.

Je že res da je pri marmornih in kovinskih čiščenje nekoliko lažje, a nam lesene stopnice še vedno dajajo občutek toplote in domačnosti. Les je namreč naravni material, zelo dober izolator in dober za obdelavo.

 

Daje nam občutek varnosti in domačnosti. Poleg vsega pa svojo toploto prilagaja toploti prostora. Les je eden izmed prvih materialov, ki se v gradbeništvu uporabljajo že od začetka konstrukcijske gradnje. S prva so ga uporabljali zaradi lahke dostopnosti, v današnjih časih pa je cenjen zaradi njegovih pozitivnih lastnosti kot so: uravnavanje vlage, čiščenje zraka, dobra izolativnost, dobra lastnost pa je tudi, da je prijeten na dotik.

Skoraj vsak dom ima več nadstropij, da se lažje sprehajamo skozi nadstropja je človek iznajdil stopnice. Obstaja veliko različnih vrst stopnic, naprej se delijo na zunanje in notranje stopnice. Zunanje so ponavadi zidane s pomočjo betona in potem prevlečene s keramiko, lahko so tudi kamnite (marmor, granit) ali jeklene. Lesene stopnice vgrajujemo večinoma v notranjost, kjer so zaščitene pred večino zunanjih vplivov. Pri izdelavi lesenih stopnic lahko uporabljamo več vrst lesa, večina jih uporablja jesen, bukev ali hrast. Seveda pa se lahko uporablja od domačih vrst lesa, pa do eksotičnih vrst. Pri tem se uporablja les, ki je predčasno sušen v sušilnicah. Posledica tega pa je predvsem to, da so ograje ali stopnice gladko obdelane, in zato se les na soncu bistveno manj razteza, in to pomeni manj razpok ali krivljenj. Les pa je tudi posebno obdelan, prebarvan in polakiran, kar daja stopnicam največji pomen glede estetike saj jih krasi in jim naredi svetlikajoč učinek.

Če si v notranjosti želimo narediti lesene stopnice, je naprej pomembna oblika prostora, kjer jih bomo imeli. Glede na obliko se odločimo, ali bodo lesene stopnice zavite okrog osi, prilegajoče se steni, ukrivljenje ali katerekoli druge oblike. Vedno bolj priljubljene so stopnice zavite okrog svoje osi, saj zasedejo najmanj prostora in s tem dodajo stopnicam nov pomen in poseben izgled, ki krasi celoten prostor v katerem so stopnice zgrajene. Ena izmed najbolj pomembnih stvari je izbira lesa, pri tem naj vam svetujejo tudi izvajalci.

Poznamo veliko izvajalcev, ki se ukvarja z izdelavo stopnic, odločitev katero podjetje pa bomo izbrali pa leži na nas. Ni važno ali iščete izvajalca za notranje, zunanje, kamene ali lesene stopnice, nikoli ne izberite čisto najcenejšega ponudnika. Gotovo ste že slišali da cena veliko pove. To vsaj v polovici primerov povsem drži. O izdelovalcu stopnic si je najbolje povprašati druge, ki jim jih je že naredil, saj boste tako hitro izvedeli ali se vam investicija s ponudnikom izplača ali ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.