Kako poteka polaganje parketa?

Nov - 16 2020 | By

Polaganje parketa mora biti izvedeno strokovno in profesionalno. Od tega, kako bo izveden postopek, je namreč odvisno, kako boste zadovoljni z videzom in uporabno vrednostjo vaše talne obloge. Pri tem se je treba zavedati, da vsaka vrsta zahteva nekoliko drugačen postopek, ki ga je treba izvesti pravilno in biti pri tem tudi čim bolj natančen. Le tako bodo končni rezultati res takšni, kot si želite.

polaganje parketa

Natančno merjenje prostora

Najprej je treba prostor natančno izmeriti ter premisliti o vseh podrobnostih, ki se tičejo polaganja nove talne obloge. Treba je razmisliti, kje bodo nameščene zaključne letve in kako se bo uredilo stike z drugimi talnimi oblogi ali prostori, stopnicami in podobno. Prav tako pa je treba določiti smer polaganja parketa glede na želje naročnika in druge dejavnike.

Pravilna priprava tal

Najprej je treba poskrbeti za pravilno pripravo tal. Ta morajo biti ravna in ustrezno pripravljena na polaganje parketa. Pomembno je tudi, da so tla popolnoma suha. Pomembni sta tudi temperatura prostora in relativna zračna vlažnost, saj gre za leseno talno oblogo. Torej ni pomembna le priprava tal, ampak priprava celotnega prostora, ki mora biti očiščen, dobro pa je tudi, če so vsa ostala gradbena dela v njem že zaključena. Pri pripravi tal je treba poskrbeti tudi za primerno izolacijo oziroma podlago.

polaganje mozaičnega parketa

Različni načini polaganja

Kot rečeno, je to, kako bo potekalo polaganje parketa, odvisno od tega, za kakšno vrsto parketa gre. Če gre za masivni parket, bo sam postopek namreč nekoliko drugačen kot pri gotovem parketu. Nekatere vrste se namreč lepi na podlago, druge pa ne. Zaradi tega se je treba pri izbiri talne obloge pri ponudniku pozanimati tudi glede navodil o polaganju, prav tako pa se je treba o tem posvetovati tudi z mojstrom, ki vam bo položil talno oblogo. Ta vam bo znal razložiti, kako bo potekal celoten postopek in koliko časa bo trajalo, da boste lahko prostore začeli nemoteno uporabljati. Prav tako bo odgovoril na vsa vaša vprašanja, ki vas zanimajo.