Kako ogrevati stanovanje?

Feb - 05 2016 | By

Električno ogrevanje je varčna in udobna rešitev za vsak prostor. Postavitev ogrevalnega sistema ne zahteva dodatnih stroškov za instalacijo. Tako za novogradnje kot za adaptacije je sistem ogrevanja z elektrčnim ogrevanjem najbolj ekonomična odločitev. Električno ogrevanje je udobno, hitro in učinkovito, enostavno za uporabo in je z ekonomično porabo električne energije prijazno tako do uporabnika, kot do okolja.

Električno ogrevanje je katerikoli postopek, pri katerem se električna energija pretvori v toploto. Električni grelci so električne naprave, ki pretvorijo elektriko v toploto. Grelni element v vsaki električni grelni napravi je električni upr, ki deluje na principu Joule segrevanja. Električni tok skozi upor pretvori tok v toplotno energijo. Večina sodobnih električnih grelcev uporablja krominkljovo žico kot aktivni element. Ogrevanje se uporablja, da se segreje notranjost zgradbe.

Klasični ali cevni radiator vsebuje veliko količino vode, ki ogreva stene radiatorja in preko ohišja oddaja toploto v prostor. Toplota prehaja v zrak s konvekcijo in s sevanjem. Akumulacija toplote se nekontrolirano sprošča v prostor tudi takrat, ko zaprete ventil za dovod tople vode. Klasični radiatorji vključno s talnim ogrevanjem imajo visoko akumulacijo.

Konvektorski radiator je lahek in nima nobene akumulacije toplote, zato je možna natančna regulacija temperature v prostoru in hitrejše ogrevanje zraka v prostoru. Ohišje radiatorja ostane hladno in je lahko brez škode v bližini pohištva ali drugih predmetov. Konvektorski radiatorji so zaradi svoje kompaktne oblike primerni za vgradnjo v talne ali stenske niše obloženi z dekorativno oblogo in skriti očem. Tukaj gre v bistvu za najbolj osnovne radiatorje, v njih je navitje, ki se segreje, toploto iz navitja pa nato ventilator spusti v prostor. Te naprave so najbolj cenovno ugodne, vendar tudi najbolj potratne, zrak, ki pa prihaja iz konvektorjev pa je suh in precej neprijeten. So pa dobri zaradi tega razloga, ker zrak ogrejejo zelo hitro. Običajnih radiatorjev, ki se ogrevajo s pomočjo vode v tem članku nismo omenjali, saj so najbolj pogosti, njihovo delovanje pa pozna vsak.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *