Kaj so fasadni sistemi?

Jan - 02 2018 | By

Ko se odločamo o prenovi naše fasade nam večina ponudnikov oglašuje fasadne sisteme. Primeri fasadnih sistemov so v sloveniji naprimer weber, jub, rofix ali pa demit fasade. Fasadni sistemi so ubistvu celotna sestava fasade, katero sestavlja izolacija, lepilo, mrežica, premaz in zaključni sloj.

Fasadni sistemi, so sistemi fasad, ki skupaj združujejo te komponente tako, da so le-te med seboj združljive in delujejo kar najbolj učinkovito. Skoraj ni ponudnika, ki se ne odloča za en sistem ampak kombinira materiale po svoje.

Primerjava in izbira fasadnega sistema je podobno, kot da bi primerjali avtomobile glede na njihove značke. Pri izbiri, kater sistem izbrati je bolj pomembno to, kdo je naš izvajalec. Ko izberemo pravega izvajalca se o izbiri sistema lahko pogovorimo z njim, saj nam večina dobro svetuje in pomaga pri izbiri fasade.

Fasada vpliva predvsem na toplotno izolacijo in pa tudi na izgled našega doma. O sami barvi in sistemu se je primerno pogovoriti z izvajalcem. Kar se tiče barve pa se ponavadi lahko opremo tudi na okolico, kar pomeni, da v gorah ne bomo postavili živo rumene fasade in v mestu ne bomo gradili lesene fasade.

Fasadni sistemi so si različni po karakteristikah materialov, ki jih le-ti vsebujejo. Ravno zato, so fasadni sistemi kombinirani tako, da skupaj zagotovijo trajnost fasade. Ti sistemi morajo biti narejeni v skladu z evropskimi normativi in standardi.

Pri izbiri sistema, moramo biti pozorni tudi na vrsto gradnje. Različni sistemi bolje in slabše izkoriščajo lastnosti podlag, na katerih je fasada zgrajena. Ko se odločamo za izbiro sistema na izbiro vpliva veliko kriterijev. Eden najbolj pomembnih kriterijev je ponavadi toplotna prevodnost samega sistema. Manjša prevodnost pomeni boljši izolacijski material. Če torej želimo dobro izoliran dom, potem potrebujemo sistem s čim manjšo toplotno prevodnostjo.

Kriteriji, ki jih pri izbiri sistema še upoštevamo so požarna varnost, difuzijska prepustnost, trdnost, stisljivost, občutljivost na glavo in pa trajnost. V zadnjem času pa tudi to, kako ekološki je sistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.