Izračun toplotne izolacije

Jun - 29 2017 | By

Z povečavanjem cen naftnih derivatov, se marsikdo začne spraševati po prihranku z energijo. Različne okolju prijazne energije lahko dokončno nadomestijo druge vire. Toplotne izolacije fasade ter strehe so potrebno za zmanjšanje stroškov ogrevanja ter hlajenja hiše. Energijo je možno pridobiti, vendar kako jo dobro obdržati oz. zadržati. Gotovo si nihče ne zna predstavljati sodobnih hiš brez izolacij.

Hiše toplote ne bi mogle zadržati in bi bilo podobno kot, da bi imela vsak dan odrta vsa okna. Toplota bi se takoj izgubila. Za ohranitev toplote v prostoru je potrebno stavbo pravilno izolirati, da ne prihaja do izgub. Izolativnost lahko dosežemo z toplotno izolacijo celotne stavbe.

Eden izmed pogostih izolacijskih materialov je ekstrudiran poliester, ki ima svojo prednost pred ostalimi v neverjetni trdnosti in nevpojnosti materiala, zato se lahko uporablja na vseh različnih aplikacijah. Uporablja se na zahtevnih izolacijah in sicer na hidroizolacijo. Našli ga boste v kleteh, v nivojih podtalnicah, pod parkirnimi ploščami in drugih težjih aplikacijah. Toplotne izolacije se uporabljajo tudi pri izolaciji temeljev ter kletnih prostorov. Tako se zmanjša možnost toplotnih mostov.

 

Vrednosti toplotnih izolacijskih materialov

Bolj pogosto najdena in cenejša izolacija je sestavljena iz mineralnih vlaken oz. iz steklene volne. Ima vrhunske obstojnostne lastnosti in ima vzdržljivost materiala do 1600 stopinj Celzija. Za kvalitetno toplotno izolacijo je potrebno zagotoviti precejšno debelino, da zagotavlja dobro izolacijo. Toplotna prevodnost volne znaša od 0.03 do 0.045 W/Mk. Pri izvajanju in montiranju izolacije moramo biti pozorni na kvaliteto in suhost materiala, saj ima vlaga velik vpliv na prehod toplote. Različni materiali zagotavljajo različne toplotne izolacije, glede na način vgradnje.

Kameno volno si različna podjetja prizadevajo reciklirati zaradi dolge obstojnosti. Zelo podoben material so pa evro plošče, ki imajo dve funkciji: zvočno in izolativno. Sestavljene so iz mavčno-kartonskih plošč, ter tekstilnega Fonaterm sloja.

V Ameriških deželah se je ob gradnji montažnih hiš iznašla tudi bolj praktična izolacija. Poliurenatske toplotne izolacije so enostavne za nanašanje za med sloje lesa in zagotavljajo odlično izolativno lastnost. Material prihaja iz industrije naftnih derivatov. Sprva so jih nanašali s potisnimi plini, ki pa so jih morali zamenjati za CO2, saj škodujejo ozonu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.