Imate povišan holesterol?

Jun - 10 2021 | By

Povišan holesterol je pogosta težava, s katero se soočajo mnogi ljudje, pretežno pa se težave z njim začnejo pojavljati nekje po 40. ali 50. letu starosti. V Sloveniji naj bi bilo ljudi s takšnimi težavami kar 60 % vse populacije. Kaj narediti v takšnem primeru in kako si pomagati? Ali je treba jemati zdravila in ali je to dovolj, da izboljšamo stanje, ali pa je treba nujno poskrbeti tudi za bolj zdrav življenjski slog? Lahko stanje izboljšamo že samo z zdravo prehrano in za kakšno prehrano se odločiti, kaj sploh jesti, da bo to res zdravo?

holesterol
Holesterol – Holistic.si

Težave, ki jih povzroča holesterol

Holesterol je snov, o kateri se zagotovo veliko govori. Pri vsaki krvni preiskavi se pogleda, koliko ga je v krvi. Vsi namreč vemo, da ni dobro, če ga imamo v krvi preveč, pri čemer pa je treba vedeti, da obstaja več vrst. Laično ga imenujemo dober in slab holesterol. Kot pove že samo ime, prvega naše telo nujno potrebuje za pravilno delovanje, drugega pa v krvi ne sme biti preveč, saj je lahko vzrok za nastanek različnih srčno-žilnih bolezni. Povzroča namreč lahko:

  • oženje žilnih sten,
  • zamašitev žil,
  • motnje v prekrvavitvi,
  • srčni infarkt,
  • angino pektoris,
  • možgansko kap.

Kako si pomagati?

Če je tako imenovani slab holesterol v krvi povišan, se tudi zdravniki običajno ne odločijo takoj za zdravljenje z zdravili, ampak pacientu najprej priporočijo spremembo življenjskega sloga. Sprememba prehrane in skrb za redno telesno aktivnost lahko namreč zelo pripomore k izboljšanju stanja. Vsekakor pa je pri uvajanju sprememb v svoj življenjski slog treba biti dosleden ter vztrajen – da se stanje izboljša, namreč traja kar nekaj mesecev. Običajno so rezultati vidni nekje po pol leta.

Priporočljivo je uživati čim več sadja in zelenjave, pomembne pa so tudi različne omega 3 maščobne kisline, ki jih v prehrani ne sme primanjkovati. Dobro se je izogibati tudi pitju alkoholnih pijač in kajenju, prav tako pa lahko stanje poleg telesne aktivnosti in športne dejavnosti izboljša tudi sprostitev.