B vitamin za vegane in vegetarijance

Oct - 06 2021 | By

Zakaj naše telo potrebuje B vitamin in kakšna je njegova vloga? Kako vedeti, da vam ga primanjkuje in kakšni so znaki pomanjkanja? Ali lahko dobimo dovolj tega vitamina s prehrano in v kateri hrani ga najdemo? Je to možno doseči tudi z vegetarijansko ali vegansko prehrano, torej prehrano, v kateri ni živil živalskega izvora? Na vse to vam bomo skušali odgovoriti v članku!

Vegetarijanska ali veganska prehrana ter B vitamin

B vitamin v hrani najdemo predvsem v živilih živalskega izvora. To velja še posebej za B12 oziroma kobalamin, ki predstavlja enega od vitaminov iz skupine B. Če ne uživate mesa oziroma se prehranjujete vegetarijansko, obstaja velika verjetnost, da vam ga primanjkuje. To pa še posebej velja v primeru, če uživate zgolj vegansko prehrano. Pri tem se je treba zavedati, da se pomanjkanje ne pokaže takoj, ampak takrat, ko telesu zmanjka zalog. Je pa vseeno pomembno, da te obnovimo, še preden pride do pomanjkanja zalog oziroma da preprečimo, da sploh pride do tega.

b vitamin

Kakšen prehranski dodatek izbrati?

Če je vaša prehrana vegetarijanska ali veganska, je pametno razmisliti o jemanju prehranskega dodatka, ki vsebuje B vitamin. Pri tem lahko izbirate med različnimi prehranskimi dodatki, ki se med seboj lahko precej razlikujejo. V osnovi pa jih delimo na:

  • tiste, ki vsebujejo celoten B kompleks,
  • tiste, ki vsebujejo zgolj B12,
  • tiste, ki vsebujejo še različne druge vitamine, npr. D3, C itd.
b12 in zdrava hrana

Kakšen prehranski dodatek je najboljši?

To je odvisno od tega, kaj želite doseči. V osnovi sicer vaše telo verjetno potrebuje predvsem vitamin B12, saj tega v veganski ali vegetarijanski prehrani najbolj primanjkuje, vendar pa se je treba zavedati, da vse snovi, ki jih vsebuje B kompleks, delujejo vzajemno in je njihovo delovanje povezano med seboj. Zato je pomembno, da ima vaše telo na razpolago ne le dovolj B12, ampak tudi ostalih vitaminov iz skupine B. Če želite poleg tega z jemanjem prehranskega dopolnila poskrbeti še za druge učinke, pa velja razmisliti o izbiri takšnega, ki vsebuje še dodatne vitamine. Vsekakor pa te lahko jemljete tudi posebej, če se pojavi potreba po tem.